Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pradžia / Gamta / Erkių Įkandimas: Simptomai, Gydymas ir Kaip Apsaugoti Save
led veidrodziai

Erkių Įkandimas: Simptomai, Gydymas ir Kaip Apsaugoti Save

Erkės yra parazitai, kurių dydis svyruoja nuo 0,5 iki 15 mm. Erkių lervos yra labai mažos ir sunkiai pastebimos, neviršijančios smeigtuko galvutės dydžio. Suaugusios erkės dažniausiai yra didesnės, galinčios pasiekti net pieštuko skersmenį.

Šie parazitai prisitvirtina prie gyvūnų ar žmonių odos, įsiskverbdamos į paviršių ir maitindamosi šeimininko krauju. Dažniausiai jos įsisiurbia plaukuotose kūno vietose, už ausų, taip pat alkūnių ir kelių vidinėse pusėse, kirkšnyse ir pažastyse.

Erkės dauginasi ne tik miškuose ir pievose, bet taip pat miestų parkuose bei soduose. Jos neturi gebėjimo šokti ar skraidyti, todėl prisitvirtina prie gyvūnų ar žmonių odos, kai šie liečiasi su žole. Dėl šios priežasties veikla lauke, tokia kaip darbas sode, poilsis sodyboje, vaikščiojimas, bėgimas, važiavimas dviračiu ar gamtos tyrinėjimas, gali padidinti riziką ‘įsisiurbti ‘pasigauti’ erkę.

Kokie yra esminiai erkių įkandimo simptomai?

Erkinio encefalito simptomai pasireiškia po inkubacinio periodo, kuris trunka nuo 2 iki 28 dienų. Dažnai liga vystosi dviem etapais. Pirmasis etapas, vidutiniškai trukstantis 5 dienas, gali turėti nespecifinius simptomus, primenančius kitas virusines ligas. Šio etapo metu gali pasireikšti:

  • Karščiavimas;
  • Bendras silpnumas;
  • Galvos, kaulų ir raumenų skausmai.

Pirmajame etape klinikiniai požymiai apima leukopeniją ir trombocitopeniją, kurie kyla dėl erkinio encefalito viruso įtakos kaulų čiulpams ir trumpalaikio jų funkcijos slopinimo. Be to, kraujyje gali padidėti kepenų fermentų aktyvumas.

Po pirmojo etapo gali pasireikšti „tariamo pagerėjimo” laikotarpis, kuris gali trukti nuo 1 iki 33 dienų.

Antrasis etapas būdingas centrinės nervų sistemos pažeidimui ir uždegiminėms kaitoms smegenų skystyje. Remiantis klinikiniais požymiais, išskiriamos įvairios erkinio encefalito formos, kurios gali pasireikšti šiais simptomais:

  • Karščiavimu;
  • Galvos skausmu;
  • Pykinimu;
  • Vėmimu;
  • Sprando raumenų sustingimu;
  • Teigiamais meninginiais simptomais.

Sunkesnė ligos forma gali sukelti sąmonės, pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimus, taip pat galvos nervų pažeidimus. Labiausiai intensyvios erkinio encefalito formos metu gali atsirasti nugaros smegenų, nervų šaknelių arba nugaros nervų pažeidimo simptomai, tokiu būdu pasireiškiantys kaip parezė (dalinis paralyžius, lydintis raumenų silpnumas), jutimo ir motorikos sutrikimai.

Erkių Ligų Pavojus

Erkių pernešamų ligų pavojus yra svarbus aspektas, susijęs su erkių įkandimu. Erkės gali būti ne tik nemalonios, bet ir potencialiai pavojingos, nes gali perduoti įvairias ligas. Šis pavojus kyla dėl to, kad erkės gali būti nešiotojai ir perdavėjai įvairių mikroorganizmų, kurie gali sukelti rimtas sveikatos problemas.

Kokias ligas gali perduoti erkių įkandimo metu?

Erkių pernešamos ligos gali skirtis, tačiau viena iš gerai žinomų yra Laimo liga, kurią sukelia Borrelia burgdorferi bakterija. Kitos ligos, pvz., erlichiozė, babesiozė ir erkinis encefalitas, taip pat gali būti perduodamos įkandus erkei.

Gydymo Būdai po Erkių Įkandimo:

Namuose Taikomos Priemonės po Erkių Įkandimo:

Po erkių įkandimo yra kelios namuose taikomos priemonės, kurios gali padėti palengvinti simptomus ir sumažinti galimas komplikacijas:

  • Erkių pašalinimas: Skubiai pašalinkite erkę su specialiu įrankiu arba pincetu, stengdamiesi neleisti jai išspausti skystybės į įkandimo vietą.
  • Vietinė priežiūra: Nuplaukite įkandimo vietą muilu ir vandeniu, tada užtepkite antiseptinį tepalą, kad sumažintumėte uždegimą.
  • Šaltiniai: Taikykite šaltinį (ledą) į įkandimo vietą, kad sumažintumėte patinimą ir niežėjimą.

Kada būtina kreiptis į gydytoją po įkandimo?

Nors dauguma erkių įkandimų nesukelia rimtų problemų, yra situacijų, kai būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją:

  • Didelis patinimas ar paraudimas: Jei įkandimo vietoje pastebimas didelis patinimas ar paraudimas, tai gali reikšti infekciją arba alerginę reakciją.
  • Nespecifiniai simptomai: Jei pastebite simptomus, kurie nepraeina arba pablogėja, tokie kaip karščiavimas, silpnumas ar galvos skausmai, tai gali reikšti perduodamą ligą.
  • Įkandimo vieta labai skauda: Jei įkandimo vieta tampa labai skaudi arba skausmas plinta į kitas kūno dalis, tai gali rodyti į galimas komplikacijas.

Gydymas Antibiotikais ir Kitais Vaistais:

Namuose Taikomos Priemonės po Erkių Įkandimo:

  • Skubus antibiotikų vartojimas: Kai yra įtarimas dėl perduodamos ligos, gydytojas gali paskirti antibiotikus.
  • Vaistai nuo uždegimo: Skausmą ir uždegimą galima sumažinti naudojant nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU).
  • Antihistamininiai vaistai: Jei įkandimo vietoje atsiranda alerginė reakcija, antihistamininiai vaistai gali padėti mažinti niežėjimą ir paraudimą.

Kaip Apsisaugoti nuo Erkių Įkandimo Lauke ir Miške

Specialūs Repelentai ir Jų Naudojimas:

  • Repelento pasirinkimas: Naudokite specialius erkių repelentus, kurie yra skirti efektyviai atbaidyti erkes. Rinkitės produktus, kuriuose yra veikliųjų medžiagų, tokių kaip DEET arba pikaridinas.
  • Teisingas tepimas: Repelentą tepti tiesiai ant odos, vengiant atvirų žaizdų arba jautrių vietų. Taip pat galima naudoti repelentus, skirtus drabužiams ir apatiniam sluoksniui.
  • Reguliarus atnaujinimas: Periodiškai atnaujinkite repelento danga, ypač jei esate lauke ilgą laiką arba prakaituojate.

Apsaugos Priemonės Vaikams ir Gyvūnams:

  • Vaikams: Dėvėkite vaikams tinkamus drabužius, padengiančius kūną ir galūnes. Naudojant repelentus vaikams, atkreipkite dėmesį į vaiko amžių ir naudokite produkto, kurio sudėtyje yra saugios veikliosios medžiagos.
  • Gyvūnams: Jei pasivaikščiojate su gyvūnais lauke, naudokite erkių atbaidančius preparatus, kurie yra saugūs jų odai arba vilnai. Galima naudoti ir specialius antierkių kaklius ar piliules.

Erkių Įkandimas ir Vaikai:

Erkių įkandimui vaikai yra ypač jautrūs, todėl svarbu imtis papildomų atsargumo priemonių:

  • Tinkama apranga: Apsirenkite vaikus uždarius drabužiais, įtraukiant ilgas kelnes ir rankoves. Tai sumažins erkių prieigą prie odoje esančių vietų.
  • Naudojimas repelentų: Naudokite vaikams skirtus erkių repelentus, kurie yra patvirtinti saugūs ir veiksmingi. Atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodymus dėl vaisto vartojimo vaikams.
  • Reguliarus tikrinimas: Po kiekvieno buvimo lauke atidžiai tikrinkite vaikų odą dėl galimų įkandimų ir pašalinkite erkes kuo greičiau.

Saugumas lauke ir miške yra esminis aspektas, ypač turint omenyje erkių pernešamas ligas. Įgyvendinant tinkamas apsaugos priemones, galima sumažinti riziką susirgti ir mėgautis lauko veikla saugiai.

Kaip Apsaugoti Gyvūnus nuo Erkių Įkandimo:

Gyvūnų Vaistai nuo Erkių ir Utelių:

  • Antierkių ir utelių lašai: Gyvūnams galima taikyti specialius lašus ant odos, kurie atbaido erkes ir utelius. Šie lašai dažnai yra veiksmingi kelias savaites ir apsaugo nuo įkandimų.
  • Antierkių antkakliai: Kaklai su integruotais antierkių apsauginiais komponentais yra patogus ir ilgalaikis būdas apsaugoti gyvūnus nuo erkių įkandimų. Juos paprasčiausia užsidėti kaip papildomą apsaugą.
  • Erkių šampūnai ir purškalai: Galima naudoti specialius šampūnus ar purškalus nuo erkių, kurie skirti nuplauti ir sumažinti jų buvimą ant gyvūno kailio.
  • Erkių antsiuvai: Šie yra specialūs produktai, kurie dedami ant gyvūno drabužių arba diržų ir padeda atbaidyti erkes nuo gyvūno kūno.
  • Reguliarus tikrinimas: Po kiekvieno pasivaikščiojimo, ypač jei jis vyksta gamtoje, gyvūnų kūną reikėtų atidžiai peržiūrėti ir pašalinti bet kokias pastebėtas erkes.

Gyvūnų apsauga nuo erkių įkandimų yra svarbus aspektas, siekiant užkirsti kelią perduodamoms ligoms ir išvengti nepatogumų, susijusių su erkių buvimu. Vartojant specialius vaistus ir taikant tinkamas prevencines priemones, galima užtikrinti, kad jūsų augintinis būtų apsaugotas nuo erkių. Tai taip pat yra svarbu ne tik gyvūnui, bet ir jo šeimininkams, kadangi kai kurios erkių pernešamos ligos gali perduoti ir žmonėms.

Regularus Gyvūno Odos Tikrinimas

Be naudojimo specialių repelentų ir vaistų nuo erkių, svarbu atlikti periodinius tikrinimus, siekiant užtikrinti, kad jūsų šuniui ar kitam gyvūnui nebūtų pritrenkta erkė. Rekomenduojama bent kartą per savaitę atidžiai tikrinti jo odą, patikrinti visą kūną, ypač atsižvelgiant į vietoves, kuriose erkes galima lengvai aptikti.

Kaip Atlikti Tikrinimą:

  1. Rankų naudojimas: Naudojant rankas, pasiimkite laisvą laiką su savo gyvūnu ir atidžiai peržiūrėkite jo kūną. Būkite ypatingai dėmesingi vietoms, kur erkes galima lengvai aptikti, tokias kaip ausų užpakalinės dalys, kaklas, kirkšnys, po pilvu ir ant kojų.
  2. Tamsių vietų tikrinimas: Erkės dažnai slepiasi tamsiose vietose. Naudodami šviesą arba šviesą atspindinčią priemonę, patikrinkite vietoves, kur erkes sunkiau pastebėti, tokiomis kaip ausų vidus, podo raukšlės ir kitos paslėptos vietos.
  3. Nepamirškite kojų: Atkreipkite ypatingą dėmesį į jūsų gyvūno kojas, įsitikindami, kad erkių nėra tarp pirštų, ant padų ar kojų sąnarių.
  4. Naudokite žibintuvėli: Jei turite sumaišytos spalvos šviesą, galite lengviau pastebėti erkes ant gyvūno kailio.

Įtraukdami šiuos paprastus žingsnius į savo gyvūno priežiūros rūpesčius, galite suteikti jam papildomą apsaugą nuo erkių įkandimų ir sumažinti galimą susirgimo pavojų.