Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pradžia / Kiti / Kada mokama bedarbio pašalpa? Kas gali ją gauti?
led veidrodziai

Kada mokama bedarbio pašalpa? Kas gali ją gauti?

Netekus darbo Lietuvoje, vienas iš svarbiausių žingsnių, kurį turi įgyvendinti bedarbis asmuo, yra kreiptis į Užimtumo tarnybą (UŽT). Tik po užsiregistravimo UŽT ir gavus bedarbio statusą, galima pradėti procesą dėl nedarbo socialinio draudimo išmokos skyrimo.

Nedarbo išmokos mokamos už praėjusį mėnesį ne anksčiau kaip mėnesio 20 d. ir ne vėliau kaip mėnesio paskutinę dieną.

Prašymą skirti nedarbo socialinio draudimo išmoką galima pateikti įvairiais būdais:

  1. UŽT: Kreipiantis į UŽT, Jūsų prašymo duomenys perduodami „Sodrai“, atsakingai už nedarbo išmokos skyrimą ir mokėjimą.
  2. Internetu: Prisijungus prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui, galite pateikti prašymą internetu naudojantis puslapiu GPS18.
  3. Atvykus į „Sodros“ skyrių: Į „Sodros“ skyrių atvykus, darbuotojas Jums pateiks prašymą, kurį reikės užpildyti ir pasirašyti. Atvykdami, turite turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir žinoti duomenis apie sąskaitą, į kurią bus pervesta išmoka.

Gavus bedarbio statusą, svarbu žinoti, kad privaloma mokėti privalomąjį sveikatos draudimą (PSD). Jeigu gyventojas neteko darbo arba buvo išbrauktas iš UŽT sąrašų ir nemoka PSD įmokų, turi prisiimti atsakomybę ir mokėti PSD įmokas savarankiškai.

Kam priklauso bedarbio išmoka/pašalpa?

Nedarbo išmoka Lietuvoje skiriama tiems asmenims, kurie atitinka šias sąlygas:

  1. Buvote draudžiamas nedarbo socialiniu draudimu: Tai reiškia, kad dirbote ir už jus buvo mokamos nedarbo socialinio draudimo įmokos.
  2. Registravotės UŽT ir gavote bedarbio statusą: Norint gauti nedarbo išmoką, būtina užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje ir gauti bedarbio statusą.
  3. UŽT nepasiūlė tinkamo darbo ar aktyvios darbo rinkos politikos priemonių: Jums turi būti nepasiūlytas tinkamas darbas arba aktyvios darbo rinkos politikos priemonės.
  4. Turite ne mažesnį kaip 12 mėn. nedarbo draudimo stažą: Iki bedarbio statuso įgijimo dienos turi būti ne mažesnis kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažas per paskutinius 30 mėnesių.
  5. Išmoka gali būti skiriama neturint reikiamo stažo: Jeigu neturite reikiamo stažo, išmoka gali būti skiriama, jei baigėte privalomąją pradinę karo tarnybą ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, arba esate paleisti iš nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos, kurios metu įgijote pirminį karinį parengtumą, ir įgijote bedarbio statusą ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo paleidimo iš šių tarnybų.
  6. Pateikėte prašymą skirti nedarbo išmoką: Užimtumo tarnybai arba „Sodrai“ privalote pateikti prašymą skirti nedarbo išmoką.

Nedarbo socialinio draudimo stažui prilyginami šie laikotarpiai:

  • Dirbote ir gavote darbo užmokestį arba įmokas už jus mokėjo valstybė.
  • Gavote nedarbo ir/ar dalinio darbo išmokas.
  • Gavote socialinio draudimo ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokas.
  • Gavote išmokas ligos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos atveju.

Nedarbo draudimo stažui neįskaitomi nedraudiminiai laikotarpiai, tokie kaip nemokamos atostogos ar laikotarpiai, kai esate laikinai nedarbingas dėl medicininės pažymos (forma Nr. 094/a), nušalinamas nuo darbo ir pan.

eurai pinigai

Nuo kada skiriamos bedarbio išmokos?

Nedarbo išmoka skiriama pagal aiškias taisykles, kurias svarbu žinoti norint tinkamai pasinaudoti šia socialine parama. Štai pagrindinės taisyklės, kada ir kokiomis sąlygomis yra skiriama nedarbo išmoka:

  1. Nuo 8 dienos po Bedarbio Statuso Įgijimo: Išmoka gali būti pradėta mokėti nuo 8 dienos po to, kai asmuo įgijo bedarbio statusą.
  2. Po 3 Mėnesių Nuo Registracijos UŽT: Jei žmogus buvo atleistas iš darbo dėl jo kaltės, išmoka gali būti skiriama praėjus 3 mėnesiams nuo Užimtumo tarnyboje (UŽT) registracijos dienos, tačiau ne anksčiau nei nuo bedarbio statuso įgijimo dienos.
  3. Papildomi Apribojimai po Kitų Išmokų Mokėjimo: Nedarbo išmoka negali būti skiriama anksčiau nei baigiasi ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokų mokėjimo laikas arba baigiasi laikotarpis, kai buvo mokamos išmokos dėl nelaimingo atsitikimo darbe ar profesinės ligos.
  4. 12 Mėnesių Laikotarpis po Ankstesnės Išmokos Mokėjimo Nutraukimo: Jeigu asmuo anksčiau jau gaudė nedarbo išmoką ir po to vėl užsiregistravo Užimtumo tarnyboje, įgijo bedarbio statusą ir pateikė prašymą skirti naują nedarbo išmoką, ji gali būti skiriama tik po 12 mėnesių nuo ankstesnės nedarbo išmokos mokėjimo nutraukimo dienos.

Svarbu suprasti šias taisykles ir laikytis jų, norint tinkamai pasinaudoti nedarbo išmokos teise. Tai padeda užtikrinti, kad socialinės išmokos būtų skiriamos teisėtai ir pagal nustatytas taisykles.

pinigai

Kiek laiko gausiu bedarbio išmoką?

Nedarbo išmoka mokama 9 mėnesius.

Nedarbo išmoka skiriama pagal aiškias taisykles, kurios apibrėžia, nuo kada ir kada jiems gali būti suteikta ši parama. Štai pagrindinės taisyklės:

  1. Nuo 8 dienos po Bedarbio Statuso Įgijimo: Nedarbo išmoka gali būti suteikta nuo 8 dienos po to, kai asmuo įgijo bedarbio statusą. Tai leidžia greitai pradėti gauti paramą po netekties darbo.
  2. Po 3 Mėnesių Nuo Užsiregistravimo UŽT: Jei asmuo buvo atleistas iš darbo dėl savo kaltės, tada nedarbo išmoka gali būti suteikta praėjus 3 mėnesiams nuo Užimtumo tarnyboje užsiregistravimo dienos. Ši taisyklė taikoma, kad būtų skatinama atsakingas darbo pasirinkimas ir darbuotojo veiksmai.
  3. Mokėjimo Laiko Baigimosi Taisyklės: Nedarbo išmoka negali būti skiriama anksčiau, negu baigiasi ankstesnės išmokos, tokios kaip ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmokos, mokėjimo laikotarpis. Tai užtikrina skaidrų ir tvarkingą socialinės paramos suteikimo procesą.
  4. Laukimo Laikotarpis Po Ankstesnės Nedarbo Išmokos: Jei asmuo anksčiau jau gavo nedarbo išmoką, ir po to vėl užsiregistravo Užimtumo tarnyboje ir įgijo bedarbio statusą, nauja išmoka gali būti skiriama tik po 12 mėnesių nuo ankstesnės nedarbo išmokos mokėjimo nutraukimo dienos. Šis laikotarpis užtikrina teisingą ir subalansuotą socialinės paramos naudojimą.

Šios taisyklės yra kruopščiai suplanuotos, siekiant užtikrinti skaidrumą ir teisingumą nedarbo išmokų skyrimo procese, taip pat skatinti atsakingus darbuotojų veiksmus.

Papildoma informacija

Visą informaciją apie Jums paskirtą nedarbo išmoką galite gauti:

  • prisijungę prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui ir pasirinkę skiltį Mano išmokos, taip pat susiformavę naują suvestinę – „REP. 01 Informacija apie išmokėtas išmokas“; 
  • telefonu (+370) 5 250 0883 arba 1883 (skambinant trumpuoju numeriu operatoriai gali taikyti padidintus tarifus);;
  • atvykus į bet kurį „Sodros“ skyrių.