Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pradžia / Kiti / Bedarbio pašalpa | Būtina informacija bedarbiams
led veidrodziai

Bedarbio pašalpa | Būtina informacija bedarbiams

Nedarbo socialinio draudimo išmoka (NSDI), kitaip vadinama bedarbio pašalpa, yra teisių ir įsipareigojimų rinkinys, kurį turėtų žinoti kiekvienas darbo ieškantis asmuo Lietuvoje. Ši išmoka yra suteikiama tiems, kurie atitinka tam tikras sąlygas. Štai pagrindinė informacija, kurią reikėtų žinoti:

  1. Draudžiamas nedarbo socialiniu draudimu: Jūs turite teisę į bedarbio pašalpą, jeigu buvote draudžiamas nedarbo socialiniu draudimu arba už Jus buvo mokamos nedarbo socialinio draudimo įmokos.
  2. Užimtumo tarnybos registracija: Jums būtina registruotis Užimtumo tarnyboje ir laikytis jų nurodymų.
  3. Bedarbio statuso suteikimas: Jums turi būti suteiktas bedarbio statusas pagal Užimtumo tarnybos priimtą sprendimą.
  4. Darbo pasiūlymo nebuvimas: Jeigu Užimtumo tarnyba nesiūlo Jums tinkamo darbo ar aktyvių darbo rinkos priemonių, galite pretenduoti į bedarbio pašalpą.
  5. Nedarbo draudimo stažas: Per paskutinius 30 kalendorinių mėnesių iki Užimtumo tarnybos registracijos turite turėti ne mažiau kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažo.
  6. Karinė tarnyba: Jeigu baigėte privalomąją pradinę karo tarnybą arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, arba buvote paleisti iš nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos, turite įregistruotis Užimtumo tarnyboje ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo paleidimo iš tarnybos.

Nedarbo išmoka užsienyje dirbusiems ir studentams

Papildoma informacija apie bedarbio pašalpą studentams ir užsienyje dirbusiems:

  1. Studentai ir bedarbio pašalpa: Nedarbo socialinio draudimo išmoką gali gauti ir studentai. Jeigu per pastaruosius 30 mėnesių neesate išdirbęs 12 mėnesių Lietuvoje, bet tuo tarpu esate dirbęs kitoje ES ar EEE valstybėje narėje, Jungtinėje Karalystėje, Šveicarijoje, Ukrainoje ar Baltarusijoje, galite pateikti dokumentą apie nedarbo draudimo ir darbo laikotarpius iš ankstesnės darbo vietos valstybės kompetentingos įstaigos (toks dokumentas ES, EEE šalyse ir Šveicarijoje yra PD U1). Tuomet šis užsienyje įgytas nedarbo draudimo stažas bus atsižvelgta Lietuvoje.
  2. Nedarbo pašalpa iš užsienio: Jei dirbote kitoje ES, EEE šalyje ar Šveicarijoje ir ten gaunate nedarbo išmoką, turite teisę išvykti ieškoti darbo į Lietuvą ir šiuo laikotarpiu gauti Nedarbo socialinio draudimo išmoką iš užsienio šalies (eksportuoti į Lietuvą). Jūs galite toliau gauti nedarbo išmoką iš užsienio šalies, tačiau atvykti darbo ieškoti į Lietuvą, jeigu atitinkate šias sąlygas:
    • Gaunate nedarbo išmoką šalyje, kurioje tapote bedarbiu (-e).
    • Bent prieš 4 savaites esate registruotas kaip darbo ieškantis asmuo šalies, kurioje tapote bedarbiu (-e), užimtumo tarnybose.
    • Paprašėte savo nacionalinių užimtumo tarnybos išduoti leidimą eksportuoti bedarbio pašalpą (PD U2).
    • Grįžus į Lietuvą per 7 dienas užsiregistravote Užimtumo tarnyboje.
  3. Nedarbo draustumo laikotarpiai iš užsienio: Sugrįžus ne iš ES, EEE valstybių narių, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Ukrainos ar Baltarusijos, nedarbo draustumo laikotarpiai nebus sumuojami. Tai svarbu įsižiūrėti, jei turėjote nedarbo laikotarpį užsienyje, kuris neprilygsta Lietuvos reikalavimams bedarbio pašalpos gavimu

Kaip gauti bedarbio išmoka?

pinigai

Norint gauti nedarbo išmoką, reikia laikytis šių žingsnių:

  1. Užsiregistruokite Užimtumo tarnyboje:
    • Pirmas žingsnis yra užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje. Čia tarnybos sprendimu jums bus suteiktas bedarbio statusas. Tai yra būtina sąlyga norint pretenduoti į nedarbo išmoką.
  2. Pateikite prašymą Užimtumo tarnybai:
    • Pateikite prašymą Užimtumo tarnybai dėl nedarbo išmokos. Tai galite padaryti asmeniškai arba elektroniniu būdu, vadovaudamiesi tarnybos nurodymais.
  3. Užimtumo tarnyba perduoda duomenis „Sodrai“:
    • Užimtumo tarnyba, gavusi jūsų prašymą, perduoda reikalingus duomenis apie jūsų bedarbio statusą ir kitus svarbius aspektus į Valstybinės socialinio draudimo tarnybos („Sodra“) sistemą.
  4. „Sodra“ nustato išmokos dydį ir mokėjimo trukmę:
    • „Sodra“, gavusi informaciją iš Užimtumo tarnybos, pradeda apdoroti duomenis. Per 10 darbo dienų nuo informacijos gavimo, „Sodra“ nustato nedarbo išmokos dydį ir mokėjimo trukmę pagal teisės aktuose nustatytus reikalavimus.
  5. „Sodra“ skiria ir moka nedarbo išmoką:
    • Gavusi reikiamą informaciją ir nustatiusi išmokos dydį bei mokėjimo trukmę, „Sodra“ skiria nedarbo išmoką. Ši išmoka mokama per nustatytą laikotarpį, kartais tai gali būti kartą per mėnesį arba kitaip nustatyta tvarka.

Svarbu laikytis visų procedūrų ir užtikrinti, kad pateikti dokumentai būtų teisingi ir pilnai atitiktų reikalavimus. Tiesioginė bendradarbiavimas su Užimtumo tarnyba ir „Sodra“ padės užtikrinti sklandų nedarbo išmokos gavimo procesą.

Bedarbio išmokos dydis

Išmokos dydis yra sudarytas iš dviejų pagrindinių dalių – pastovos ir kintamos:

  1. Pastovi dalis: Pastovi nedarbo išmokos dalis nustatoma kaip 23,27 proc. minimalios mėnesio algos, tai yra 195,47 Eur (840 x 23,27 proc.).
  2. Kintama dalis: Kintama nedarbo išmokos dalis priklauso nuo turėtų pajamų per pastaruosius 30 mėnesių, suskaičiuotų iki užpraeito kalendorinio mėnesio pabaigos nuo bedarbio įsiregistravimo Užimtumo tarnyboje dienos. Mėnesinė kintamos išmokos dalis yra skaičiuojama pagal šias normas:
  3. Pirmą – trečią mėnesį – 38,79 proc. asmens vidutinių draudžiamųjų pajamų.
  4. Ketvirtą – šeštą mėnesį – 31,03 proc. asmens vidutinių draudžiamųjų pajamų.
    • Septintą – devintą mėnesį – 23,27 proc. asmens vidutinių draudžiamųjų pajamų.
  5. Maksimali išmoka: Maksimali nedarbo išmoka negali viršyti 58,18 proc. šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, galiojusio užpraeitą kalendorinį ketvirtį nuo bedarbio įsiregistravimo Užimtumo tarnyboje dienos. 2023 m. IV ketvirtį užsiregistravusiems Užimtumo tarnybos asmenims maksimali nedarbo išmoka yra 1156,50 €.
  6. Ilgalaikio darbo išmoka: Darbuotojams, dirbantiems vienoje įmonėje 5 ar daugiau metų, atleidimo atveju priklauso papildoma ilgalaikio darbo išmoka, tačiau ne visiems darbuotojams (išskyrus iš biudžetinių įstaigų ir Lietuvos banko atleistus asmenis).

Jūsų teisių ir nedarbo išmokos dydžio skaičiavimą galite patikrinti naudodami „Sodros“ skaičiuoklę. Tai suteiks išsamesnę informaciją apie jūsų galimybes ir teikiamas išmokas.

Jei norite sužinoti kada gausite bedarbio išmoka rekomenduojame pasiskaityti mūsų straipsnį ‘Kada mokama bedarbio pašalpa? Kas gali ją gauti?’