Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pradžia / Kiti / Svarbūs Žingsniai: Kaip Išsirinkti Kokybiškus Darbo Batus?
led veidrodziai

Svarbūs Žingsniai: Kaip Išsirinkti Kokybiškus Darbo Batus?

Darbo batai yra svarbus apsaugos ir komforto elementas, kurį dažnai nepakankamai vertiname. Tinkamai parinkti darbo batai gali būti lemiamas faktorius saugumui darbe ir gali padėti išvengti sužalojimų. Pasirinkdami aukštos kokybės darbo batus, ne tik investuojate į savo saugumą, bet ir į darbo efektyvumą.

Darbo Batai ir Sauga

Darbo sauga yra kritiškai svarbi visose profesijose. Darbo avalynė turi užtikrinti kojų apsaugą nuo potencialių pavojų, tokiais kaip nukritę objektai arba suspaustos kojos.

Kai kuriose pramonės šakose būtina užtikrinti, kad darbo batai apsaugotų nuo įvairių pavojų, tokių kaip chemikalai arba elektros srovė. Chemikalai, naudojami darbo vietoje, gali būti labai agresyvūs ir pavojingi. Todėl būtina pasirinkti batus, kurie suteikia tinkamą apsaugą tam tikroms darbo sąlygoms. Be to, elektros inžinieriaus arba elektros energijos sektoriuose dirbantys darbuotojai dažnai yra arti elektros laidų arba įrenginių, todėl batai su elektrostatine arba elektros izoliacine apsauga gali būti gyvybiškai svarbūs norint sumažinti elektros smūgio pavojų.

Darbo Batai: Klasifikacija

Darbo batai klasifikuojami atsižvelgiant į tam tikras savybes ir apsaugos lygį, kurį jie suteikia darbuotojui. Ši klasifikacija grindžiama Europos Sąjungos (ES) standartais EN ISO 20345, EN ISO 20346 ir EN ISO 20347.

  1. Saugos Bato Klasės (S, SB, S1, S1P, S2, S3 ir kt.): Šios klasės nustatomos atsižvelgiant į bato apsaugos lygį. Pavyzdžiui, „S1” batai turi minimalų apsaugos lygį, kurį apibrėžia uždara pirštų apsauga ir antistatinė apsauga, o „S1P” batai turi šią apsaugą ir dar apsauginį vidpadį nuo pjūvių. „S2” ir „S3” batai taip pat turi vandeniui atsparumo savybę.
  2. Apsaugos Kategorijos (P, E, A ir kt.): Kai kurie batai yra žymimi šiomis kategorijomis, kad būtų nurodytos papildomos savybės. Pavyzdžiui, „P” žymi, kad batai turi apsaugos vidpadį nuo pjūvių, „E” žymi elektrostatinę apsaugą, o „A” žymi antistatinę apsaugą.
  3. Papildomi žymėjimai (HRO, HI, CI ir kt.): Papildoma informacija, tokia kaip šilumos atsparumas (HRO), šilumos izoliacija (HI), šalčio izoliacija (CI) ar kitos savybės, gali būti nurodytos papildomais žymėjimais. Šie žymėjimai padeda darbuotojams greitai įvertinti bato savybes.

Batai klasifikuojami naudojant šiuos standartus, kad darbuotojai galėtų pasirinkti batus, atitinkančius konkrečias darbo sąlygas ir poreikius. Tai padeda užtikrinti, kad darbuotojai būtų apsaugoti nuo potencialių pavojų darbe, tokių kaip smūgiai, pjūviai, elektros iškrovos arba drėgnos sąlygos.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis darbo avalynę?

Darbo batų pasirinkimas yra svarbus žingsnis, kurį kiekvienas dirbantis asmuo turėtų atlikti, siekiant užtikrinti saugumą, komfortą ir efektyvumą darbo vietoje. Įsigiję naujus darbo batus, ne tik investuojate į savo gerovę, bet ir sumažinate sužalojimų riziką bei padedate išlaikyti darbo vietos higienos standartus. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime svarbiausias savybes, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį renkantis darbo avalynę.

1. Batų Viršus: Tekstilinis Arba Natūralios Odos?

Pirmas žingsnis renkantis darbo batus yra apsispręsti dėl batų viršaus medžiagos. Pasirinkimas priklauso nuo to, kokioje darbo aplinkoje dirbsite ir ar darbo vieta yra sausa ar drėgna. Jei dirbate sausoje aplinkoje, galite rinktis batus su tekstiliniu viršumi. Tokia medžiaga yra lengva, leidžianti kojoms kvėpuoti, ir gali būti tinkama daugeliui profesijų.

Tačiau dirbant drėgnoje ar šlapioje aplinkoje, rekomenduojama rinktis darbo batus su odiniu viršumi. Oda yra atspari drėgmei, todėl užtikrina, kad jūsų kojos liks saugios ir sausos net nepalankiomis oro sąlygomis. Be to, daugelis odinių batai yra apdirbami specialiomis danga, kuri yra atspari vandeniui, užtikrindama papildomą apsaugą nuo drėgmės.

2. Užsegimo Tipas: Raišteliai Arba Boa Sistema?

Kitas svarbus kriterijus renkantis darbo batus yra užsegimo tipas. Tradiciniai raišteliai naudojami daugumoje darbo batų, tačiau reikia žinoti, kad juos užsirišinėti gali užtrukti ilgiau ir reikalauti papildomo pastangų.

Vis dažniau žmonės renkasi darbo batus su Boa užsegimo sistema. Ši inovatyvi sistema leidžia greitai, tiksliai ir lengvai suvarstyti batus. Tiesiog pasukus Boa rutuliuką, raišteliai susispaudžia ir puikiai laikosi vietoje, kol nuspręsite juos atverti. Tai patogu, ypač tuomet, kai kiekvieną kartą reikia nemažai kartų užsirišti ar atsirišti batus.

3. Padas: Svarbiausia Apsaugos Detalė

Batų padas yra vienas svarbiausių kriterijų, kurį reikėtų atsižvelgti renkantis darbo avalynę. Būtent jis tiesiogiai veikia jūsų komfortą ir saugumą darbo vietoje. Padais yra įvairių rūšių, ir kiekvienas iš jų turi savo privalumų.

  • Nitrilo Gumos Padai: Šie padai yra puikus pasirinkimas, kai dirbate su aliejumi ar kitais slidžiais paviršiais. Jie turi geresnį sukimą su danga, todėl sumažina pavojų paslysti.
  • Poliuretano Padai: Poliuretano padai yra minkšti ir patogūs, taip pat yra atsparūs aliejui ir kai kurioms cheminėms medžiagoms. Šie padai puikiai sugeria ‘žingsnių smūgius’, mažindami nuovargį.
  • Guminiai Padai: Guminiai padai tinka įvairioms darbo vietoms, ypač tuomet, kai yra didesnė drėgmės rizika. Jie taip pat gali būti atsparūs naftos produktams ir kitiems agresyviems chemikalams.

Dažnai batų paduose yra specialus intarpas, kuris yra atsparus pradūrimams. Tai svarbus aspektas, nes gali išvengti galimų sužalojimų, jei ant grindų yra pavojingų objektų.

4. Pirštų Apsauga: Metalinė, Plastikinė Ar Kompozitinė Noselė?

Pirštų apsauga yra kritiškai svarbi savybė, kurią reikėtų atsižvelgti renkantis darbo batus. Šiuo metu yra trys pagrindiniai batų pirštų apsaugos tipai: metalinė, plastikinė ir kompozitinė noselė.

  • Metalinė (Plieninė) Noselė: Metalinė noselė gali būti sunkesnė nei kitų tipų noselės ir šaltuoju metų laiku traukia šaltį. Tai reikia atsižvelgti, jei dirbate šaltame klimate. Be to, metalinė noselė gali įlinkti į kojų pirštus, jei ant jos užkrinta sunkių daiktų.
  • Plastikinė Noselė: Plastikinė noselė yra lengvesnė už metalinę noselę, todėl yra patogesnė ilgą laiką dėvint. Tačiau užkritus sunkiems daiktams, ji gali suskilti, sukuriant aštrias briaunas, kurios gali sužeisti jūsų kojų pirštus.
  • Kompozitinė Noselė: Kompozitinė pirštų noselė yra pagaminta iš stiklo ir plastiko mišinio. Ji yra lengva, elastinga ir neturi įtakos nei šalčiui, nei karščiui. Ši noselė yra patogiausia ir saugiausia pasirinkimo galimybė, nes net ir užkrintus sunkiems daiktams, ji gali lengvai atsistatyti į pradinę padėtį.

5. Avalynės Tipas: Rinkitės Pagal Paskirtį

Kitas svarbus kriterijus yra pasirinkti avalynės tipą, kuris atitinka jūsų darbo sąlygas. Yra įvairių avalynės tipų, įskaitant aulinius batus, pusbačius, gumines avalynes, sandalus, klumpes, specialios paskirties batus ir medicinę avalynę. Pasirinkite pagal savo profesijos reikalavimus, aplinką ir poreikius.

6. Atsparumas Drėgmei: Svarbus Drėgnoms Darbo vietoms

Jei jūsų darbo vietoje yra daug vandens ar kitokių skysčių, avalynė turėtų būti atspari drėgmei. Tokia avalynė ne tik apsaugo jūsų pėdas nuo vandens, bet ir leidžia jaustis patogiai ir saugiai, net dirbant šlapiomis sąlygomis.

7. Dydis Ir Plotis: Atkreipkite Dėmesį Į Savo Pėdas

Dažnai žmonės nepakankamai vertina savo pėdų dydį ir plotį, kai renkasi naują avalynę. Pasirinkdami netinkamą dydį galite patirti nepatogumų ir net sužeisti savo kojas. Todėl prieš renkantis naują porą batų, išmatuokite savo pėdos ilgį ir plotį, ir sutikrinkite su prekės dydžių lentele, kad būtumėte tikri dėl savo pasirinkimo.

Renkantis darbo batus, visada turėtumėte prisiminti, kad tai yra svarbi investicija į jūsų saugumą ir komfortą darbo vietoje. Atsižvelkite į savo darbo sąlygas, poreikius ir pageidavimus, siekdami rasti idealų derinį, kuris užtikrins jūsų gerovę ir efektyvumą darbo vietoje.

Jei perkate darbo avalynę internetu užtikrinkite kad pardavėjas suteikia galimybę nemokamai grąžinti ar pakeisti avalynę, jei batų dydis jums netiks. Vieni iš geriausiai žinomų Lietuvos darbo saugos parduotuvių kurie suteikia nemokama prekių gražinimą yra glove.lt ir darbiniairubai.lt

Darbo batų rušys ir tipai

Darbo batų pasirinkimas yra svarbus, nes jie turi atitikti konkrečią darbo aplinką ir poreikius. Štai keletas darbo batų tipų ir jų savybių, kad padėtų jums pasirinkti tinkamus:

Darbo Sandalai

Darbo Sandalai

Pliusai:

  • Ventiliacija ir komfortas: Kokybiški darbo sandalai turi ypatingai gerą oro cirkuliaciją, neleisdami kojoms prakaituoti, ir mažindami diskomfortą.
  • Puikus šiltuoju metų laiku: Jie tinka šiltuoju sezonu, o taip pat dirbantiems viduje, pvz., sandėliuose.
  • Lengvumas: Dažnai lengvesni nei kiti darbo batai, leisdami mažiau pavargti kojoms.

Minusai:

  • Drėgnos sąlygos: Nerekomenduojama juos dėvėti drėgnoje aplinkoje ar aplinkoje, kur gali būti daug dulkių, nes tai gali sukelti diskomfortą.
  • Šaltas oras: Esant šalčiui, sandalai gali būti nepatogūs arba per šalti.

Darbo Pusbačiai

Darbo Pusbačiai

Pliusai:

  • Komfortas: Patogūs ir nevaržantys kojų pusbačiai neapriboja judesių.
  • Stilingi dizainai: Dažnai galima rasti modernių ir stilingų darbo pusbačių, kurie atrodo kaip sportiniai laisvalaikio batai.
  • Lengvumas: Dažniausiai lengvi ir patogūs, nevaržydami judesių.

Minusai:

  • Žemumas: Batai paprastai yra žemi, tad nesuteikia apsaugos nuo žemių, žvyro ar smėlio.
  • Šalčio jautrumas: Šaltuoju metų laiku kojos gali šalti.

Pusauliniai Darbo Batai

Pusauliniai Darbo Batai

Pliusai:

  • Stilius ir pritaikymas: Įvairių stilių pusauliniai batai tinka įvairioms darbo aprangoms ir aplinkoms.
  • Kulkšnio apsauga: Auliukas apsaugo kulkšnį, ypač naudingas žmonėms su silpnu raiščių aparatu.
  • Drėgmei atsparūs: Dauguma pusaulinių batų yra atsparūs drėgmei ir apsaugo nuo purvo.
  • Puikus universalus pasirinkimas

Minusai:

  • Galimas jautrumas: Kai kuriems žmonėms gali trinti, kelti diskomfortą ar būti netinkamiems atsiklaupus darbui.

Auliniai Darbo Batai

auliniai darbo batai

Pliusai:

  • Puiki kulkšnies apsauga: Auliniai batai suteikia geros kulkšnio paramos.
  • Drėgmei atsparūs: Dauguma jų yra atsparūs drėgmei ir apsaugo nuo purvo patekimo į batus.
  • Galimybė naudoti kaip taktinę avalynę: Kai kurie modeliai tinka ir kaip taktinė avalynė.
  • Suteikia komforto ir pasitikėjimo: Jie dažnai pasižymi puikiu laikymusi ant kojos ir pėdos ramybę.

Minusai:

  • Nederinamumas su šiltuoju metų laiku: Paprastai netinkami šiltomis sąlygomis.
  • Galimas kojų prakaitavimas: Dėvint aulinius batus, kojos gali daugiau prakaituoti.

Specialios Paskirties Batai

spec paskirties batai

Pliusai:

  • Apsaugo nuo pavojų: Šie batai yra sukurti tam, kad apsaugotų darbuotojus nuo specifinių pavojų darbo vietoje.
  • Mažinamas sužeidimų rizika: Jie neretai turi papildomų apsauginių funkcijų, kurios mažina galimą sužeidimų riziką.

Minusai:

  • Papildomas svoris: Dažniausiai sunkesni nei įprasti darbo batai.
  • Daugiau prakaitavimo: Tokių batų dėvėjai gali patirti didesnį kojų prakaitavimą.

Suvirintojų Batai

suvirintoju batai

Pliusai:

  • Atsparūs aukštai temperatūrai: Šie batai turi aukštos temperatūros atsparumą, apsaugodami nuo įkaitusių dalių ir šilumos.
  • Papildomos apsaugos funkcijos: Dauguma suvirintojų batų turi papildomą raištelių ir liežuvėlio apsaugą, taip pat apsauginę pirštų noselę.

Minusai:

  • Kojų prakaitavimas: Dėvint suvirintojų batus, kojos gali labiau prakaituoti.
  • Intarpų pavojus: Atsižvelgiant į pado raštą, gali įstrigti įkaitusios detalės.

Guminiai Batai

guminiai batai

Pliusai:

  • Apsauga nuo drėgmės: Guminiai batai idealūs šlapioje darbo aplinkoje, nes puikiai išlaiko kojas sausas.
  • Atsparumas slidimui: Daugelis guminio bato padų yra atsparūs slidimui.
  • Cheminei aplinkai tinkami: Guminiai batai gali būti atsparūs alyvai, riebalams, šarmams ir rūgštims.

Minusai:

  • Kojų prakaitavimas: Dėvint guminius batus, kojos gali prakaituoti labiau.
  • Svoris: Guminiai batai su apsaugine pirštu nosele daugiau sveria.
  • Per karštais gali būti nepatogūs: Karštu oru jų dėvėjimas gali būti nepatogus.

Žieminiai Darbo Batai

zieminiai darbo batai

Pliusai:

  • Šiluma ir sausumas: Žieminiai darbo batai yra šilti ir apsaugoti nuo drėgmės.
  • Aukštas aulis: Daugelis iš jų turi aukštą aulą, apsaugantį nuo šalčio ir šalčio.
  • Skirtingi stiliai: Jie gali būti įvairių stilių ir dizaino, pritaikyti skirtingiems poreikiams.

Minusai:

  • Per karščiai gali būti nepatogūs: Šiltesniais orais arba patalpoje gali būti per karšta juos dėvėti.
  • Kojų prakaitavimas: Dėvint juos, kojos gali prakaituoti daugiau.
  • Papildoma metalinė pirštų nosele: Jei žieminiuose batai yra metalinė pirštų nosele, jie gali jaustis šalčiau šaltuoju metų laiku.

Medicininė Avalynė

medicinine avalyne

Pliusai:

  • Anatominiška išformavimas: Medicininė avalynė sumažina nuovargį ir yra puiki tiems, kurie ilgai stovi ar vaikšto ant kojų.
  • Natūrali oda: Dauguma medicininės avalynės gaminta iš natūralios odos, kuri mažina prakaitavimą.
  • Reguliuojamas kulno dirželis: Jis suteikia stabilumą ir galimybę derinti avalynę prie skirtingų pėdos formų.

Minusai:

  • Nesuderinamumas su šaltuoju metų laiku: Šaltuoju metu gali būti per šalčiai arba nepatogu juos dėvėti šiltomis sąlygomis ar patalpoje.
  • Daugiau prakaitavimo: Dėvint medicininę avalynę, kojos gali prakaituoti labiau.

Darbo Klumpės

darbo klumpes

Pliusai:

  • Kojų sveikata: Klumpės gali sumažinti nuovargį, nugaros skausmus ir kelių apkrovą.
  • Natūrali oda: Didesnis komfortas ir mažesnis prakaitavimas.
  • Galimybė su apsaugine pirštu nosele: Daugelis klumpių gali būti su apsaugine pirštu nosele.

Minusai:

  • Nesuderinamumas su drėgme: Klumpės nėra tinkamos drėgnoje, šlapioje aplinkoje.
  • Šaltis: Šaltuoju oru ar žiemą gali būti per šaltu dėvėti klumpes.