Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pradžia / Automobiliai / Kiek laiko užtrunka gauti baudą už KET pažeidimus Lietuvoje: Nauji Terminai ir Procesai
led veidrodziai

Kiek laiko užtrunka gauti baudą už KET pažeidimus Lietuvoje: Nauji Terminai ir Procesai

Šiame greitai besikeičiančiame pasaulyje vis svarbiau žinoti apie įvairius gyvenimo aspektus, įskaitant teisinius klausimus. Jei kyla klausimų dėl Kelių eismo taisyklių (toliau – KET) pažeidimų baudų gavimo proceso Lietuvoje, šis straipsnis suteiks jums aiškumo. Čia nagrinėsime daugiau nei tik „Per kiek laiko ateina bauda už KET pažeidimus?” klausimą.

Baudos už KET pažeidimus: kiek laiko reikia laukti?

2023 m. birželio mėnesį Seimo nariai pritarė Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kurios numato, kad terminas, per kurį gali būti skiriamos administracinės baudos už pažeidimus, užfiksuotus stacionariomis ar mobiliomis įrašymo sistemomis, įskaitant nuotraukas ir vaizdo įrašus, bus sutrumpintas iki 60 kalendorinių dienų.

Naujosiomis nuostatomis numatyta, kad už pažeidimus, susijusius su transporto priemonių eksploatavimu ar stovėjimu, neregistruotų transporto priemonių vairavimu, vairavimu be privalomosios techninės apžiūros ir kitus KET pažeidimus, Administracinių nusižengimų registre automatiškai bus formuojamas administracinio nusižengimo protokolas su administraciniu nurodymu ar pranešimu apie padarytą nusižengimą. Šis protokolas arba pranešimas turi būti išsiųstas transporto priemonės savininkui (valdytojui) ne vėliau kaip per 60 kalendorinių dienų nuo nusižengimo padarymo dienos, išskyrus atvejus, kai reikia atlikti papildomą tyrimą.

Svarbu pabrėžti, kad senaties terminas išlieka iki dviejų metų, tačiau jis taikomas tik tiems pažeidimų protokolams ir pranešimams, kuriems reikia papildomo tyrimo.

Atkreipkite dėmesį, kad baudos už KET pažeidimus turi būti skiriamos kuo greičiau siekiant užtikrinti atsakomybę ir eismo saugumą. Be to, turite teisę apskųsti baudas, jei manote, kad jos yra neteisingos.

Kaip Patikrinti, Ar Gavote Baudą Dėl KET Pažeidimų Lietuvoje?

Kiekvienam vairuotojui svarbu žinoti, ar jie gavo baudą dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų, tokiose situacijose kaip greičio viršijimas ar praėjimas pro greičio matuoklius. Šiame straipsnyje pateiksime tris būdus, kaip galite patikrinti, ar esate gavę baudą.

1. „ird.lt” Portalas:

  • Prieiga prie „ird.lt“ portalo ir prisijungimas per VIISP.
  • Pasirinkimas „Administracinėn atsakomybėn traukiamiems asmenims” meniu.

2. „ePolicija” Sistema:

  • Prisijungimas prie „ePolicija.lt” internetinio puslapio.
  • Pasirinkimas „Gyventojas ar rezidentas” arba „Verslo subjektas”.
  • Pasirinkimas „Mano dokumentai” ir „Administracinės teisės pažeidimai” kategorijoje.
  • Peržiūrėjimas savo gautų baudų sąrašo.

3. „Mano VMI” Sistema:

  • Prisijungimas prie „VMI.lt” internetinio puslapio ir pasirinkimas „Mano VMI”.
  • Prisijungimas naudojant jūsų pasirinktą prisijungimo būdą.
  • Pasirinkimas „Mokesčių mokėtojo kortelė” ir peržiūra baudų sąrašo.

Svarbu paminėti, kad galite tikrinamąjį procesą atlikti tik tada, jei transporto priemonė yra registruota jūsų vardu. Jei automobilis yra registruotas kitos asmeninės, informaciją apie baudą gaus tas, kam priklauso transporto priemonė. Tačiau, šie metodai padės jums lengvai sužinoti, ar esate gavęs baudą už KET pažeidimus, ir laiku imtis reikiamų veiksmų.

Platesnę informacija ir dažniausiai užduodamus klausimus galite rasti oficialiame epolicija puslapyje – https://lkpt.policija.lrv.lt/lt/d-u-k/apie-uzfiksuotus-keliu-eismo-taisykliu-pazeidimus